* «Δέκα μήνες συλλέγαμε συνεντεύξεις , κάναμε οδοιπορικά ,σκηνοθετημένα γυρίσματα ακούγοντας προτάσεις για επιπλέον τόπους γυρισμάτων»
*Το ντοκιμαντέρ «αγκαλιάστηκε» από την τοπική κοινωνία του Αιγίου αλλά και από άλλες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας
Είναι ένας αγνός καλλιτέχνης που αγαπά τον τόπο του αλλά κυρίως προσπαθεί να αναδείξει την ιστορία του 1821 μέσα από τον κινηματογραφικό του φακό.
Ο λόγος για τον Βασίλη Γεωργαντά από το Αίγιο Αχαϊας που αναδεικνύει με πολύ έξοχο τρόπο την ιστορία του 1821 στην περιοχή του. Τελευταία του δουλειά που πήρε αρκετούς μήνες προετοιμασίας αλλά που το αποτέλεσμα δικαίωσε τόσο τον ίδιο όσο και αυτούς που το παρακολούθησαν αποτέλεσε το επετειακό ντοκιμαντέρ – ταινία με θέμα «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα».
(O ταλαντούχος ερασιτέχνης κινηματογραφιστής Βασίλης Γεωργαντάς).
Μιλώντας στο skalistiri.news ο Βασίλης Γεωργαντάς ο οποίος σημειωτέον υπήρξε ενεργός Αναβιωτής του 1821 και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις στο Άιγιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ανέφερε τα εξής:
«Το έργο συνδέει την Μυστική Συνέλευση στη Βοστίτσα από 26-30 Ιανουαρίου 1821,την άμεση σχέση της με την Φιλική Εταιρεία, την άφιξη του Παπαφλέσσα στο Αίγιο (Βοστίτσα) στην μυστική σύσκεψη με 50 προεστούς και κληρικούς του Μωριά , τις συγκρούσεις και διαφωνίες με τον Δεσπότη Γερμανό αλλά και την προετοιμασία μετά τις αποφάσεις της, τη στρατολογία , την κήρυξη του αγώνα στην Μολδοβλαχία , από τον Υψηλάντη συνεχίζει με τον ασυγκράτητο πρωτεπαναστάτη Νικόλαο Σολιώτη που ρίχνει τις πρώτες τουφεκιές στις 14 Μαρτίου στις Πόρτες Αγριδίου φονεύοντας Τούρκους ,προκαλώντας την έκθεση και εμπλοκή και των πιο διστακτικών προεστών οι οποίοι δεν πάνε στην Τρίπολη ,στασιάζοντας στην πρόσκληση – παγίδα του πασά που τα έχει μάθει όλα, να μεταβούν εκεί , εφαρμόζοντας το άρθρο 11 της Συνέλευσης “να το βαρέσουν εις το λεβέντικο” .
Έτσι μετά από συσκέψεις ημερών στις 17 Μαρτίου στην πανήγυρι του Αγίου Αλεξίου ορκίζονται ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ μπροστά στο Ιερό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας καθιστώντας την Επανάσταση γεγονός με αποτέλεσμα τις πρώτες πολιορκίες ή και αμαχητί απελευθερώσεις Αιγίου , Καλαβρύτων , Πάτρας , Καλαμάτας για να φτάσουμε έως την θυσία στο Καστράκι του Χελμού με τον Ιμπραήμ το 1826 , την καλογερική μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου και την μάχη στην Καυκαριά το 1827 ,από τις τελευταίες του 21 , καθώς και αναφορά στην προσωπικότητα του Ανδρέα Λόντου και την πρώτη επαναστατική σημαία του 21».
Σημαντικές δυσκολίες κατά την διάρκεια των γυρισμάτων
Ο Βασίλης Γεωργαντάς πραγματοποίησε ατελείωτες ώρες γυρισμάτων για να βγει το τελικό αποτέλεσμα της ταινίας ντοκιμαντέρ διάρκειας 260 λεπτών.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «Ξεκίνησα γυρίσματα , στο άγνωστο , με βάρκα την ελπίδα κυριολεκτικά , έχοντας άσχημο τροχαίο λίγες ημέρες πριν και κόντρα στα πάντα με πείσμα . Δεν ήξερα τι θέλω ακριβώς ,ούτε τον χρόνο του έργου ,αρχικά σκεφτόμουν για 45 λεπτά και κυρίως με σκηνές από την κάλυψη των παρελάσεων που θα είχα.
Δεν είχα ξανακάνει ποτέ κάτι κινηματογραφικό, εξάλλου είμαι αυτοδίδακτος , ως τότε μόνο κλιπ έκανα και καλύψεις . Όμως ήξερα τον χώρο της αναβίωσης και είχα διάθεση να πειραματιστώ.
Δεν υπήρξε κρατική βοήθεια, παρά μόνο διευκολύνσεις από τον Δήμο Αιγιαλείας .Φανταστείτε τις αντιξοότητες και όλα αυτά να επιδιώκονται σε περιόδους με δύο απανωτές σκληρές καραντίνες και να κατορθώνονται με πολύ κόπο.
Για 10 μήνες συλλέγαμε συνεντεύξεις , κάναμε οδοιπορικά ,σκηνοθετημένα γυρίσματα ακούγοντας προτάσεις για επιπλέον τόπους γυρισμάτων ή συμμετοχές και συνεχώς προσθέτοντας υλικό που έφτασε στις 25 ώρες λήψεων με συνεχείς διακοπές από τις απαγορεύσεις και άλλους 7 μήνες περίπου καθημερινού μοντάζ , ηχοληψίας , χρωματικής επεξεργασίας με 16 ώρες την ημέρα σε βαθμό κατάρρευσης , σε ποσοστό 90 % μόνος μου.
Βοήθησε πολύ στην μουσική, που αποτελεί πράγματι ένα επικό soundtrack , ο φίλος συνθέτης Γιάννης Κριβέρης που έγραψε δεκάδες θέματα στο στούντιο με μουσικούς και το φινάλε είναι ένα πατριωτικό μουσικό κλιπ με τίτλο «ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ» σε στίχους του καταξιωμένου σκηνοθέτη του ιστορικού κινηματογράφου Βασίλη Τσικάρα».
(Στην πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ ο Βασίλης Γεωργαντάς πήρε συνεντεύξεις από Ακαδημαϊκούς, προέδρους Συλλόγων και Κληρικούς. Ένας εξ’ αυτών υπήρξε και ο διακεκριμένος Καθηγητής και Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος που διακρίνεται στη φωτογραφία).
Σημαντική η βοήθεια των Αναβιωτών και των Συλλόγων
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Γεωργαντάς σε αυτό το όμορφο και δημιουργικό «ταξίδι» της ιστορίας του 1821 είχε ως συνοδοιπόρους αναβιωτές από το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή που υπήρξαν και οι πρωταγωνιστές του εν λόγω επετειακού ντοκιμαντέρ – ταινίας.
Σε όλη την διάρκεια, την αφήγηση ντύνουν μοναδικές κινηματογραφικές σκηνές εποχής και αψιμαχιών που έχουν γυριστεί με αρματωμένους φουστανελάδες , μέλη συλλόγων ιστορικής αναβίωσης, όπως ο “ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821” και οι “ΜΩΡΑΙΪΤΕΣ ΕΝ ΧΟΡΩ ΠΑΤΡΑΣ” Καλαματιανοί και άλλοι αναβιωτές .
Η σημαντικότερη συνεισφορά είναι έμψυχη και είναι από τον Σύλλογο Ιστορικής αναβίωσης «ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821» που έβαλαν μεράκι , πάθος και χημεία για να βγει το πολυπόθητο αποτέλεσμα.
(Από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ – ταινίας για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας).
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Γεωργαντάς:
«Σκηνοθετούσαμε τα πάντα με φυσικότητα , χωρίς εξάρσεις κακής ηθοποιίας αφού κανείς δεν ήταν ηθοποιός . Έπρεπε όλα να γίνουν με χαμηλό κόστος και χρόνους και αυτοσχεδιάσαμε όλοι με πάθος και εγώ με ένστικτο και φωτογραφική ματιά , σημείο που πόνταρα εξάλλου για να μην έχουμε κάτι ” κιτς ” .
Αποφύγαμε λαμπρές φορεσιές , όλα λιτά και πιο πολεμικά – καθημερινά και σκληρά πρόσωπα. Σε ένα από τα γυρίσματα αξιοποίησα πόζες που την ίδια στιγμή είχε προοργανώσει ο Ηλίας Περγαντής για τις ανάγκες των εκθέσεων που ετοίμαζε και έτσι διασκεύασα σκηνές του σε κινηματογράφηση, για εξοικονόμηση .
Με παρόμοιες μεθόδους πατενταρίστηκαν λίγο ανορθόδοξα και άλλα γυρίσματα και το τελικό αποτέλεσμα προφανώς δεν φανερώνει την έλλειψη πόρων και άνεσης που υπήρξε.
Η συμμετοχή των εντοπίων αναβιωτών έγινε εθελοντικά για τον κοινό σκοπό αυτής της καταγραφής και προώθησης , με μεγάλο ενθουσιασμό και διάθεση προσφοράς και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ , γιατί ακριβώς αυτές οι σκηνές διαφοροποιούν το υλικό και δεν είναι ανιαρό , αλλά επικό και με έναν τόνο πιο σινέ .
Εκτός από τα πεδινά της Αιγιάλειας βέβαια και ανάλογα με το πρόσωπο της κάθε συνέντευξης που είναι περίπου 30 ,θεσμικοί , προσωπικότητες , απόγονοι , σύλλογοι, καθημερινοί ντόπιοι κλπ. υπάρχει και ένας ταξιδιωτικός χαρακτήρας στο έργο , με γυρίσματα σε αρχέγονα και μυθικά χωριά , στον ορεινό όγκο του Χελμού, στην Αγία Λαύρα , σε πύργους αγωνιστών και ιστορικά κτίρια του Αιγίου αλλά και των Καλαβρύτων».
Λίγα λόγια για τον Βασίλη Γεωργαντά
Ο Βασίλης Γεωργαντάς γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα.
Από μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση στην τέχνη όπως η ζωγραφική , φωτογραφία. Επίσης ασχολήθηκε με την μουσική ως κιθαρίστας , αλλά και ως ηχολήπτης ,αλλά και ως ραδιοερασιτέχνης από την δεκαετία του 80 ,με έφεση στα ηλεκτρονικά, ενώ οι σπουδές ήταν τελείως διαφορετικές ( Θεολογικό Αθηνών ).
Στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά από το 1998 στην ίδρυση και υποστήριξη του τεχνικού τμήματος του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού στο Αίγιο , ΑΞΙΟΝ ΤV , ως εικονολήπτης και μοντέρ εκπομπών και ειδήσεων , αργότερα ως ανταποκριτής του περιφερειακού ΤΕLE TIME και ως εξωτερικός συνεργάτης σε πλήθος ΜΜΕ της Αχαϊας ως φωτορεπόρτερ και διαφημιστής σε όλο το φάσμα , εφημερίδων , περιοδικών , ραδιοφώνων και καλύψεις κοινωνικών εκδηλώσεων .
(O Βασίλης Γεωργαντάς υπήρξε Αναβιωτής του 1821 και συμμετείχε σε αρκετές επετειακές εκδηλώσεις τόσο στο Αίγιο όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας).
Το 2017 παρουσιάστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η πρώτη ιστορική ταινία από το 1971 του πατριώτη ταλαντούχου σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα από την Θεσσαλονίκη «ΕΞΟΔΟΣ 1826».
Το αποτέλεσμα ήταν να συνεργαστεί με τον ταλαντούχο Μακεδόνα σκηνοθέτη και να ιδρυθεί από τον κινηματογραφικό και θεατρικό οργανισμό «ΑΡΑΤΟΣ» , γνωστό και ως «ΑRATOS FILM»S , από τον πρόεδρό του ,το παράρτημα Νοτίου Ελλάδας με έδρα την ιστορική Βοστίτσα , το Αίγιο όπου τοποθετήθηκε ως υπεύθυνός του για τις δημόσιες σχέσεις και το marketing .

Τηλεμαραθώνιος προβολών σε 15 τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας
του Αιγιώτικου ντοκιμαντέρ “Η Απαρχή του 1821”
Ο παραγωγός της επετειακής ταινίας-ντοκιμαντέρ ” Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ ” Βασίλης Γεωργαντάς , Αιγιώτης με Καλαβρυτινές ρίζες,με αφορμή την περίοδο των τιμητικών εορτασμών για την Εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου , κατόπιν συστηματικών επαφών με τους πιο αναγνωρισμένους τηλεοπτικούς περιφερειακούς σταθμούς της επικράτειας , ανακοινώνει και προτρέπει τους συμπολίτες μας του Δήμου Αιγιαλείας , να κοινοποιήσουν προς όλες τις κατευθύνσεις , το πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων του μοναδικού αυτού έργου που θα προβάλλεται με μεγάλη πυκνότητα και σχεδόν ταυτόχρονα σε δεκατρείς σταθμούς .
Το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός , ως επίτευγμα ,του κυριολεκτικού μπαράζ σε ελάχιστες ημέρες σε πολλούς σταθμούς, που θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο του τηλεοπτικό χάρτη της χώρας , προέκυψε από το έντονο ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των ιδιοκτητών των καναλιών που έδειξαν πολλή μεγάλη προθυμία στο να φέρουν σε επαφή τους τηλεθεατές των περιοχών τους με την γνώση των πρωταγωνιστών του ένοπλου αγώνα των Ελλήνων , που σχεδόν αγνοούν σε περιοχές εκτός του ιστορικού Μωριά ,αφού φίλτραραν επιμελώς ,διείδαν στο έργο μας την μοναδικότητά του και την αληθοφάνεια των σκηνών σε συνδυασμό με την τεχνική αρτιότητα και την σοβαρότητα των εξιστορουμένων.
Ένα αποτέλεσμα της συνέργειας και συνεργασίας των φορέων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των Αιγιαλέων που αποτελεί πλέον καμάρι για τον τόπο μας και κατάθεση και μαρτυρία ,ως συμβολή της περιοχής μας, στο “Ταμείο” τιμής στα 200 χρόνια από το 1821.
Οι μεταδόσεις αυτές θα υπερπροβάλλουν την περιοχή μας της Αιγιάλειας και γενικότερα και των Καλαβρύτων , αλλά και της Πάτρας και θα υπηρετήσουν την ιστορική αλήθεια , με κινηματογραφικό ύφος και ρεαλισμό που προσφέρουν στο έργο οι σύλλογοι της ιστορικής αναβίωσης που πρωταγωνίστησαν , με προεξάρχοντα τον τοπικό μας Σύλλογο ιστορικής αναβίωσης “ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821 “, με αναπαραστάσεις μαχών και σκηνές εποχής με τον οπλισμό και τις φορεσιές του 21 .
Εξάλλου η μοναδική μουσική υπόκρουση του συμπατριώτη μας Γιάννη Κριβέρη , που αποτελεί ένα επικό soundtrack , θα εξάψει τα ρίγη συγκινήσεως στον θεατή .
Προλογίζει ο πιο καταξιωμένος σκηνοθέτης του σύγχρονου ιστορικού κινηματογράφου Βασίλης Τσικάρας ( ΕΞΟΔΟΣ 1826 ,Πολιορκία, Οperation Star, Πέντε, η μάχη της Αράχωβας) , στον οποίο οφείλεται και η έναρξη και ενδυνάμωση της ιστορικής αναβίωσης στο Αίγιο , μέσω του παραρτήματος Ν.Ελλάδας του κινηματογραφικού οργανισμού “ΑΡΑΤΟΣ Ο ΣΟΛΕΥΣ ” (Αratos films) που ξεκίνησε από κοινού με τον παραγωγό του ντοκιμαντέρ το 2017.
Η γνώση με παραστατικό οπτικοακουστικό τρόπο των πρώτων επεισοδίων του 1821, που αποτελούν και την Απαρχή του ,επιτέλους θα γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων .
Το συνολικό έργο διατίθεται και σε διπλό dvd διάρκειας 260 λεπτών στα κεντρικά βιβλιοπωλεία του Αιγίου , στις ιστορικές μονές μας , στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου και στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο .Επίσης αποστέλλεται πανελλαδικά από τα βιβλιοπωλεία και τα ηλεκτρονικά καταστήματα των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ , ΙΑΝΟΣ, ΧΡΙΣΤ.ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ Ο ΣΩΤΗΡ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ , ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΔΗΝ,GREEKMUSICSHOP.GR, VIDEORAMA.GR.
Ακολουθεί το πρόγραμμα των προβολών από Έβρο έως Κρήτη!
*ΔΕΛΤΑ TV, Αλεξανδρούπολη
ΘΡΑΚΗ
σε δύο δίωρα επεισόδια
Παρασκευή 25 Μαρτίου 10.10 μ.μ πρώτο επεισόδιο
Σάββατο 26 Μαρτίου 10 μ.μ. δεύτερο επεισόδιο
*ΑTLAS TV, Θεσσαλονίκη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
σε δύο δίωρα επεισόδια
Παρασκευή 25 Μαρτίου 10 μ.μ πρώτο επεισόδιο
Σάββατο 26 Μαρτίου 10 μ.μ. δεύτερο επεισόδιο
*WEST TV, Κοζάνη
Δυτική Μακεδονία
σε δύο δίωρα επεισόδια
Παρασκευή 25 Μαρτίου 8 μ.μ πρώτο επεισόδιο
Σάββατο 26 Μαρτίου 8 μ.μ. δεύτερο επεισόδιο
*AXEΛΩΟΣ TV, Αγρίνιο
Δυτική Ελλάδα – Ήπειρος
σε τέσσερα επεισόδια
Τετάρτη 23 Μαρτίου πρώτο επεισόδιο 7.15 μ.μ
Τετάρτη 30/3 Μαρτίου δεύτερο επεισόδιο 7.15 μ.μ
Τετάρτη 6/4 τρίτο επεισόδιο 7.15 μ.μ
Τετάρτη 13 Απριλίου τέταρτο επεισόδιο 7.15 μ.μ
*ΒΕST TV, Καλαμάτα
Πελοπόννησος
σε δύο δίωρα επεισόδια
Πέμπτη 24 Μαρτίου 10 -12 μ.μ πρώτο επεισόδιο
Παρασκευή 25 Μαρτίου 10-12 μ.μ. δεύτερο επεισόδιο
*AΡΤ TV
Αττική , Εύβοια ,Αργοσαρωνικός, Β.Πελοπόννησος
σε τρία επεισόδια
Τρίτη 22 Μαρτίου 6 μ.μ πρώτο επεισόδιο
Παρασκευή 25 Μαρτίου δεύτερο επεισόδιο
Τρίτη 29 Μαρτίου 6 μ.μ πρώτο επεισόδιο
*ΚΡΗΤΗ TV, Ηράκλειο
σε δύο δίωρα επεισόδια
Παρασκευή 25 Μαρτίου 10 πρωί πρώτο επεισόδιο
Σάββατο 26 Μαρτίου 10 πρωί δεύτερο επεισόδιο
*RISE TV
Αττική , Εύβοια ,Αργοσαρωνικός,Β.Πελοπόννησος
σε 4 ωριαία επεισόδια
Πέμπτη 24 Μαρτίου, Παρασκευή 25 Μαρτίου, Σάββατο 26 Μαρτίου, Κυριακή 27 Μαρτίου 9.30-10.30 βράδυ
και επανάληψη Παρασκευή 25 Μαρτίου, Σάββατο 26 Μαρτίου, Κυριακή 27 Μαρτίου, Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 12 το πρωί
*SYROS TV Ερμούπολη
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
σε 4 ωριαία επεισόδια
Πέμπτη 24 Μαρτίου, Παρασκευή 25 Μαρτίου, Σάββατο 26 Μαρτίου, Κυριακή 27 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ
*AIΓΑΙΟ TV
Σάμος Ικαρία Δωδεκάννησα
σε 4 ωριαία επεισόδια
Παρασκευή 18 Μαρτίου – προβλήθηκε
Παρασκευή 25 Μαρτίου ώρα 5 μ.μ.
Παρασκευή 1 Απριλίου ώρα 5 μ.μ.
Παρασκευή 8 Απριλίου ώρα 5 μ.μ.
*ΗΕLLENIC TV Λονδίνο
Το μόνο ελληνόφωνο ομογενειακό κανάλι στην Αγγλία
πρώτο μέρος το Σάββατο 26.3.22 στις 19.40 ώρα
Αγγλίας και το δεύτερο μέρος την Δευτέρα 28.3.22 στις 20.00 ώρα Αγγλίας.
*ΔΙΚΤΥΟ TV , Σέρρες
Ανατολική Μακεδονία ,ΒΑ Αιγαίο
σε δύο δίωρα επεισόδια
Πέμπτη 24 Μαρτίου ώρα 2 μεσημέρι πρώτο επεισόδιο
Παρασκευή 25 Μαρτίου 10 μ.μ. δεύτερο επεισόδιο
*ΛΥΧΝΟΣ TV Πάτρα
Εκκλησιαστικός σταθμός Ι.Μητροπόλεως Πατρών
Πελοπόννησος
σε δύο δίωρα επεισόδια
Πέμπτη 24 Μαρτίου 10 μ.μ πρώτο επεισόδιο
Κυριακή 27 Μαρτίου 12.30 πρωινή δεύτερο επεισόδιο
*AΛΗΘΕΙΑ TV ,Χίος
Βόρειο Αιγαίο
Παρασκευή 25 Μαρτίου α επεισόδιο 2 προβολές 7-9 μ.μ. Και 11-1 μ.μ.
Κυριακή 27 Μαρτίου β επεισόδιο 8-9 μ.μ και τρίτο επεισόδιο 12-1 μ.μ.
*STAR KENTΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Λαμία
Στερεά Ελλάδα,Εύβοια
σε 4 ωριαία επεισόδια
Παρασκευές 25 Mαρτίου , 1 Απριλίου, 8 Απριλίου,15 Απριλίου , ώρα 11 π.μ.
Eνώ ήδη είχε προηγηθεί η πρεμιέρα στο ΙΟΝΙΑΝ TV από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Μαρτίου σε έξι μέρη.